www.realitatea.net CUTREMURE succesive în VRANCEA


CUREMURE ÎN VRANCEA. Patru seisme, cel mai mare cu magnitudine de 3.3, în zona Vrancea şi unul în Transilvania au fost înregistrate în această seară.

Cutremurele din Balcani s-au mutut în România. Patru cutremure au fost înregistrate, potrivit Institutului Naţional de Fizică a Pământului, în zona Vrancea, iar unul în Transilvania în decurs de câteva ore. Cel mai mic a avut magnitudine 2.7, iar cel mai mare a fost de 3.3.

Cutremurele de suprafaţă din Bulgaria şi Italia nu au nicio legătură cu cele de mare adâncime din zona Vrancei, acestea fiind independente unele faţă de celelalte, a declarat, recent, pentru AGERPRES, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.  Acesta a precizat că orice cutremur de suprafaţă produce mişcarea unor falii, care se tensionează în anumite locuri, dar se detensionează în altă parte.

În ceea ce priveşte zona Vrancei, directorul INFP a menţionat că activitatea seismică este normală în acestă perioadă, situându-se, în medie, la 15 cutremure pe lună. „Nu înregistrăm o perioadă de intensificare a activităţii seismice, dar nici una de linişte. Este în prezent o activitate normală. Noi nu putem prognoza când va veni următorul cutremur de intensitate mai mare, facem nişte studii, măsurăm activitatea seismică cu activitatea magnetică, dar nu există o corelaţie cu alţi factori. Sunt mulţi care afirmă că va fi un cutremur de şase grade, dar nu spune nimeni că fereastra de eroare în cazul acestor prognoze este de plus minus 5 ani. Din cauza asta nu putem spune când va fi un cutremur peste şase. Putem spune însă că există posibilitatea producerii unui cutremur pe care să-l simţim, cum a fost cel din 2004, de 5,9 grade pe scara Richter, dar care să nu producă pagube. Cutremurele care produc pagube în România sunt cele de peste 7 grade pe scara Richter”, a explicat şeful INFP.

Potrivit sursei citate, cutremurele de suprafaţă pot deveni periculoase dacă se produc într-o zonă unde sunt instalaţii foarte importante.

„Cutremurele de suprafaţă pot deveni periculoase dacă se produc într-o zonă unde sunt instalaţii foarte importante, cum sunt barajele, pentru că ele se propagă şi produc şi alte efecte. Cutremurele din Vrancea produc efecte pe o arie mare, dar şi pagube dacă sunt de o magnitudine de peste 7 grade. Până la 7 grade ele se simt, sunt deranjante, dar nu produc alte efecte grave”, a mai spus directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: